Иван Белчев пред Доходно здание Русе

Развитие и подкрепа за културния сектор: Приоритетите на Иван Белчев

Една от изключително важните теми за България е свързана с проблемите в сектор Култура. Тя не е от първа необходимост в сравнение с хляба, топлата вода и тока, но нейното значение е безспорно. Именно тя ни обогатява духовно, тя ни прави по-възвишени личности и по-интересни събеседници. Затова и тя е една от важните теми, с които се занимавам.

През последната година работих за увеличаване на заплащането на служителите в държавните архиви. Хората, които съхраняват физически документи за паметта на населените места, заслужават повече не само уважение, но и финансово измерение на това уважение. Отне известно време, то е вече на лице.

Сходен проблем е финансирането на сектора за сценичните изкуства. Въпреки че тази година в Русе имаме спечелени три награди Икар (за спектаклите „Странна случка с куче през нощта“ и „Ясен и Омая“), ако залите не са пълни, театрите няма да получат достатъчно средства, за да могат отново да поставят толкова значими и интересни постановки. Този въпрос не е решен, но към него се връщам отново и отново чрез разговори с министрите и културните дейци, защото е важно артистите да получават достойно възнаграждение за неоспоримия труд, който полагат.

Друг важен културен въпрос, който получи своето решение, е свързан със статута на летището в Щръклево. След като се обърнах към министъра на културата и го призовах да подпише решението, което стоеше на бюрото му повече от година, сградата на летището беше обявена за недвижимо културно наследство.

А къде е мястото на Елиас Канети в културния ни живот? Всички русенци знаят кой е той, но неговата популярност не надвишава рамките на града ни и не се използва достатъчно добре, за да се увеличи туристическия поток. Предложих неговото творчество да се включи в учебните програми по Български език и литература.

Редно е след 4-годишна пауза най-накрая сградата на нашата опера да отвори врати. Затова и се обърнах с въпрос към министъра на културата, дали държавата би отделила средства, които да подпомогнат по-скорошното завършване на ремонта. Отговорът е утвърдителен и искрено се надявам, че през есента тези средства ще бъдат предоставени.

Като човек, който организира редовно групови разходки сред природата, бях искрено възмутен да разбера, че крепостта Червен е била подложена на вандалски нападки. Препоръчах тя да има видеонаблюдение, а също така и охрана. Наша отговорност е да запазим това, което сме наследили.

Съдействах и за отпускането на по-значителни средства за археологическите проучвания край Широково. Тази година отново очаквам да има държавна субсидия, която да е подпомогне тези толкова важни за нашия регион разкопки.

Всички тези теми може би изглеждат малки отстрани, но те образуват картината на нашия културен и духовен живот. Ние имаме нужда от театри и опери, имаме нужда от музеи и архиви, имаме нужда от опазването на нашите културни паметници. И това са хората и местата, за които ще продължа да се боря.

Затова ме подкрепете с бюлетина 14 за ПП-ДБ и преференция 103 за мен, Иван Белчев, за решаването на проблемите в сектор Култура.