Ремонт Дунав мост Русе

Приеха мерки за ремонта на Дунав мост по предложенията на Иван Белчев

През юли 2024 г. ще започне дългоочакваният основен ремонт на Дунав мост при Русе. Проектът, който ще струва около 45 млн. лева и ще продължи две години, цели да обнови българската част на моста, която не е основно ремонтирана от откриването му преди 70 години.

Предложения на Иван Белчев за намаляване на задръстванията

Иван Белчев изрази загриженост за възможните задръствания по време на ремонта, особено през летния сезон, когато хиляди румънци и българи преминават през моста. Той предложи няколко мерки за минимизиране на задръстванията и времето за изчакване:

  1. Ремонтни дейности през нощта – Белчев предложи ремонтът да се извършва както през светлата, така и през тъмната част на денонощието, за да се намали времето за завършване и да се избегнат задръствания.
  2. Адаптивна светофарна уредба – Белчев препоръча използването на адаптивна светофарна уредба, която в реално време да се съобразява с трафика, за да не се случва излишно изчакване и нарушаване на правилата от изнервени шофьори.

Частично приемане на нощните ремонтни дейности

Министър Коритарова-Касабова и експертите от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) оцениха положително предложенията на Иван Белчев. Въпреки че работата през нощта беше определена като потенциално опасна поради спецификите на съоръжението, се предвижда частично приемане на предложението. Дейностите, които могат безопасно да се извършват през тъмната част на денонощието, ще бъдат изпълнявани в този период. Това решение ще спомогне за намаляване на времето за ремонт и облекчаване на трафика.

Пълно приемане на адаптивната светофарна уредба

АПИ напълно прие предложението за използване на адаптивна светофарна уредба. Това означава, че движението по време на ремонта ще бъде регулирано в реално време, като светофарите ще се адаптират спрямо текущия трафик. Тази мярка е оценена като най-добрият вариант за минимизиране на задръстванията и осигуряване на плавно преминаване през моста.

Допълнителни предложения за облекчаване на трафика

Иван Белчев, заедно с Мартин Димитров, депутати от „Да, България“, част от ПП-ДБ, работят по темата, като предложението на Димитров е първо да бъде пуснат фериботът Русе-Гюргево още преди да започне ремонтът на Дунав мост. Това предложение беше подкрепено както от министъра, така и от румънското Народно събрание. Очаква се пускането на ферибота да облекчи значително трафика и да намали задръстванията по време на ремонтните дейности.

Планирани дейности и безопасност

Ремонтът ще включва цялостна подмяна на асфалтовите пластове, панели, хидроизолация, нови ограничителни системи и маркировка. Работата ще се извършва ежедневно между 10 и 12 часа през светлата част на денонощието, без пълно спиране на движението. Трафикът ще бъде организиран в едното платно, докато ремонтните дейности се провеждат в другото.

Основният ремонт на Дунав мост е наложителен, тъй като последните големи ремонти са били преди повече от 22 години и преди 13 години за хидроизолацията и асфалтовата настилка. Очаква се след завършването на ремонта, мостът да осигури по-безопасно и комфортно преминаване между България и Румъния.