Пленарна зала на Народно събрание на република България

Националният съвет на Движение Да, България взе ключови решения за политическата криза

Основни решения на Националния съвет на Движение Да, България

Изход от политическата криза

Единственият изход от настоящата криза е прилагането на пакет от мерки за продължаване на правосъдната реформа, борба с корупцията, попълване на ключовите регулатори, реформа на службите и изборното законодателство. Това ще гарантира европейския модел на развитие на страната и запазване на геополитическата ѝ ориентация.

Разграждане на модела “Пеевски”

Провалът на първия мандат и промените в ДПС предоставят ново политическо условие за разграждане на модела “Пеевски”. Трябва да използваме всяка възможност за прилагане на необходимите реформи и да противодействаме на неговото презареждане.

Национален и непартиен мандат за съставяне на правителство

В тази ситуация, нашият мандат може да бъде единствената платформа за решение на текущите проблеми и задачи в рамките на 50-ото НС. Той трябва да бъде реализиран като национален и непартиен.

Консултации и план за реформи

Предлагаме план за консултации с останалите политически сили за съставяне на декларация на Народното събрание “За укрепване на парламентарната република чрез продължаване на реформите”. Ако се установи мнозинство за реформи, ще приемем план за преговори за кабинет с ограничен мандат и срок, насочен към реализиране на тези реформи.

Преговори с партньорите

Започваме преговори с ПП и ДСБ за надграждане на коалиционната формула и установяване на траен модел за ангажиране с отговорност за управлението на страната по формулата “подкрепа срещу реформи”.

С тези решения и действия ние от Да, България, част от ПП-ДБ целим да осигурим стабилност и напредък на България в този критичен момент. Вярваме, че с вашата подкрепа можем да реализираме необходимите промени и да укрепим демократичните основи на нашата държава.