Иван Белчев

За мен

По професия съм IT специалист, а по призвание организатор на инициативи в сферата на екологията, подобряването на градската среда, спорта и туризма. Бях народен представител в 48-ото Народно събрание и за 3 месеца зададох 55 въпроса към министрите, голяма част от които бяха насочени към решаването на проблеми в Русе и региона. С колегите ми от парламентарната ни група внесохме множество законопроекти, два от които пряко са свързани с Русе – част от таксата за преминаване на Дунав мост да остава в Община Русе и закон за неприятните миризми от предприятия-замърсители.

Дълги години съм учил и работил в Германия, а след завръщането си в Русе се сблъсках с проблемите и грижите на съгражданите си. Благодарение на придобития опит в чужбина стартирах доброволчески дейности, които имат за цел да подобрят средата на живот. Завършил съм Немската гимназия в Русе, придобих бакалавърска степен “Промишлен дизайн” в Русенския университет, а магистърска степен “Комуникационен дизайн” в Манхайм, Германия. Владея немски и английски език. Баща съм на 2 деца.

Местни проблеми

Участвам активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и виждам нуждата от законови промени, защото проблемите не са само в родния ми град, а и в цяла България. Като народен представител изисках строг контрол на предприятията-замърсители в Русе, в следствие на което се наблюдава значително увеличение на контролната дейност, предписания и глоби на основните замърсители в града и региона.

Въпросите ми, свързани с развитието на региона, насочиха вниманието на министерството и в частност АПИ към Дунав мост, задръстванията и нуждата от ремонт на пътищата, водещи към Дунав мост и тяхното поддържане. Предвиден е цялостен ремонт на българската част на Дунав мост с бюджет над 60 милиона лева, основен ремонт на бул. България и по-добро поддържане на пътя убиец Русе-Бяла.

Доброволчество

Основател съм на Ruse GO – клуб, който има за цел да подобри средата на живот на русенци чрез туризъм, спорт и еко дейности. През активния сезон организираме ежеседмични походи в Природен парк “Русенски Лом”. Всички мои действия са подкрепени от доброволци, вярващи в каузата ми. Проектите ни са носители на множество награди.

Заедно с русенските екоактивисти анализираме замърсяванията на въздуха в Русе посредством данни от датчиците, разположени в целия град и до предприятията. Тези анализи служат за основа в честите ми изказвания и становища. Така се спират нови замърсяващи производства и се извършва граждански контрол над предприятията замърсители.

Popular Posts: